Tilbud på Injeksjoner hos velbehagklinikk Diffusere: Før 999 kr – Nå 499 kr Les mitt nyeste innlegg Les Velbehag klinikk sitt nyeste innlegg

Sjekk ut månedens

hos velbehag klinikk

Mitt nyeste innlegg:

Brennkopper – symptomer og behandling

Brennkopper er en vanlig og meget smittsom hudinfeksjon som vanligvis rammer små barn og spedbarn. De vanligste symptomene er røde sår i ansiktet, spesielt rundt nese og munn, samt på hender og føtter. Etter omtrent en uke sprekker blemmene og utvikler honningfargede skorper. 

Behandling med antibiotika kan begrense spredningen av brennkopper til andre barn. Man bør holde barn hjemme fra skolen og barnehagen til de ikke lenger er smittsomme. Dette tar som regel 24 timer etter at behandlingen med antibiotika har begynt. 

Hva fører til infeksjon? 

Brenn kopper – også kjent som impetigo – skyldes en bakterieinfeksjon. Derfor kan sykdommen behandles med antibiotika. Som regel er det bakterien staphylococcus aureus som står bak brenn kopper. 

Brennkopper smitter meget lett fra person til person, spesielt dersom huden er skadet på grunn av skrubbsår, eksem eller insektstikk som bryter hudbarrieren. 

Symptomer på brennkopper

Det vanligste symptomet på brennkopper er den karakteristiske, gule eller honningfargede skorpen som dannes når blemmene brister. Brenn kopper kan også gi kløe hos en del personer. En diagnose stilles som regel ved at legen ser på huden, da sykdommen er enkel å kjenne igjen. 

I tillegg til kløe kan brenn kopper gi smerter i huden. 

brennkopper
Young boy having chickenpox pictures of skin. High quality photo

To former for brennkopper

Brennkopper kommer i to former: bulløs og ikke-bulløs. Sistnevnte er vanligst, men også bulløs brenn kopper har hatt fremgang i Norge og flere andre land, og er mer vanlig enn tidligere. Sykdommen begynner med små sår og blemmer som sprekker og deretter danner skorpe. Den bulløse formen kjennetegnes derimot ved at man får større blemmer som sprekker lett.

Sykdomsforløp

Vanligvis begynner brennkopper med vesikler (små væskefylte blemmer) som er fra noen få millimeter til rundt to centimeter store. Blemmene vil etterhvert sprekke og slippe ut honninggul væske som danner skorper der blemmen satt.

Ved bulløs brenn kopper er blemmene ofte 0,5 til 3 centimeter store. Disse inneholder puss eller blank væske. Skorpene som dannes når blemmene brister er ofte lysebrune og tynne. 

Hvor vanlig er brennkopper

Brennkopper er endemisk i Norge. Det vil si at sykdommen forekommer i utbrudd som kan ramme enkelthusholdninger, skoler eller barnehager og andre kohorter med mye nærkontakt. Bulløs brenn kopper har blitt mer vanlig i Norge enn tidligere, og toppene for sykdomsspredning er som regel på sensommeren og tidlig høst. 

Hvordan behandle brennkopper

Hvordan eventuell behandling av brennkopper foregår, avhenger av området og hvor alvorlig infeksjonen er. 

Vask og rens

Dersom barnet har få sår eller blemmer i et isolert område – ofte rundt munnen eller i andre deler av ansiktet eller hendene – kan man rense med desinfiserende væske eller vaske med mild såpe og vann for å hindre ytterligere infeksjon.

Du kan f.eks. bruke klorhexidin og deretter dekke området med sterilt kompress. Du får kjøpt klorhexidin uten resept på apoteket, men bruk av dette anbefales ikke til små barn. Spør på apoteket eller snakk med legen din før du behandler de aller minste på noe vis. 

Områdene som er behandlet kan vaskes med lunkent vann og en mild såpe 2 – 3 ganger i døgnet. Løstsittende skorper kan fjernes med forsiktig fast, men man skal la skorper som sitter fast bli sittende. 

Desinfisering og kremer

Dersom flere områder på kroppen er betent kan man bruke desinfiserende krem som dibrompropamidin eller antibiotikakrem som påføres før man legger på sterilt kompress, i tillegg til å rense området først med klorhexidin. 

Antibiotikakrem er reseptbelagt og må skrives ut av lege. 

Back of little two year old girl at home sick with chickenpox. White antiseptic cream applied to the rash. Rear view.

Når bør du oppsøke lege?

Dersom store deler av kroppen er rammet bør man alltid oppsøke lege. Dette fordi den beste behandlingen er antibiotikakur i form av piller eller mikstur. I så fall anbefaler de fleste leger bruk av dikloksacillin-kur som varer i en uke. Dersom kuren ikke fungerer tar legen dyrkningsprøve av det betente området for å målrette ytterligere behandling. 

Dette kan også gjøres i forkant av enhver antibiotikabehandling, for å sikre at behandlingen er så effektiv som mulig. 

Dersom pasienten er nyfødt eller har nedsatt immunforsvar vil man vanligvis benytte antibiotika. Enkelte kan ha behov for sykehusinnleggelse hvis de har nedsatt allmenntilstand eller har fått infeksjon som går langt ned i huden. Dette er imidlertid meget sjelden. 

I Norge foretrekker man å bruke lokal behandling hvis mulig. Det er ønskelig at man begrenser antibiotikabehandling til de mest alvorlige tilfellene, eller hvis det er utbrudd som rammer flere personer i en gruppe. Ved infeksjoner som rammer større deler av kroppen er det også vanlig med antibiotikabehandling i Norge. 

Kontakt legen hvis: 

 • Utslettet sprer seg
 • Hvis man har blemmer på flere steder av kroppen
 • Hvis man har gått på antibiotika mot brennkopper i fire dager uten å bli bedre
 • Hvis utslettet ikke tørker inn etter at behandlingen er fullført

Slik forebygger du mot brennkopper

Å forebygge mot brennkopper dersom du er i kontakt med en smittet person eller er smittet selv, handler i stor grad om god hygiene. Enkle smitteverntiltak kan bidra til å forebygge at brenn kopper sprer seg videre. 

 • Vask og tørk hendene godt hvis du har vært i kontakt med brennkoppene. 
 • Unngå å dele håndklær, kluter eller sengetøy med noen som har brenn kopper. 
 • Hold barna hjemme fra skole eller barnehage hvis de har brenn kopper. 
 • Sørg for at barna har korte negler, slik at de ikke klorer opp huden hvis de klør.

Er brennkopper farlig?

Brennkopper er som regel ikke farlig. Sår og blemmer leges som regel av seg selv, uten arrdannelse eller komplikasjoner. 

Noen sjeldne og mer alvorlige komplikasjoner som kan oppstå som følge av brennkopper er: 

 • Cellulitt: Dette er en potensielt livstruende komplikasjon. En akutt bakterieinfeksjon i de dype hudlagene fører til nedsatt allmenntilstand. Behov for antibiotikabehandling, og ved plutselig forverring kan operasjon være livsnødvendig. 
 • Nyreproblemer: Visse typer bakterier som forårsaker brennkopper kan også føre til skader og sykdom i nyrene. 
 • Arrdannelse: Alvorlige og store utbrudd av brennkopper kan føre til arrdannelse. 

Inkubasjonstid etter smitte

Brennkopper er meget smittsomt. Det tar som regel 4 – 10 dager før symptomene bryter ut i form av røde blemmer i huden, etter at man har blitt smittet. 

Brennkopper hos gravide

Selv om brennkopper vanligvis rammer barn i barnehage- og skolealder, kan også voksne bli smittet. Det gjelder også gravide. Brenn kopper er vanligvis ikke farlig, selv om du er gravid. Du kan behandle blemmene lokalt med rens og salver som apoteket angir er trygge for deg som gravid. Eksempler på dette er Bacimycin-salve og Brulidin-krem. 

Hvis du er i tvil eller føler deg syk bør du uansett ta kontakt med jordmor eller lege om du er gravid og det oppstår infeksjoner. 

Brennkopper som voksen

Brenn kopper rammer ikke voksne ofte, trolig fordi sykdommen er langt mindre smittsom mellom voksne. Brenn kopper er ikke mer farlig for voksne enn barn, og derfor kan du behandle sykdommen på samme måte som for barn, med grunnleggende sårstell, god hygiene og eventuelt antibiotika hvis legen din mener det er nødvendig. 

Prognose

Brennkopper går vanligvis over helt av seg selv etter noen uker. Likevel anbefaler norske helsemyndigheter at brenn kopper behandles fordi det er så smittsomt. Antibiotika bidrar til å senke smittefaren betraktelig. 

Behandling med brennkopper fungerer som regel raskt, og etter noen dager bør pasienten bli bedre. Men brenn kopper kan bryte ut på nytt etter behandlingen. Dette kan noen ganger være forårsaket av gule stafylokokker i nesen, som skal behandles med bakteriedrepende krem. Ta kontakt med legen på nytt dersom behandlingen som er foreskrevet ikke fungerer eller hvis brennkopper bryter ut på nytt når behandlingen avsluttes. 

Brennkopper vs. vannkopper

Mange tar feil av brennkopper og vannkopper, spesielt tidlig i sykdomsforløpet. Vannkopper har også små, væskefylte blemmer. Brenn koppene vil sprekke raskt og det dannes væskefylte sår med honninggul eller lett brunaktig skorpe som har rød sårbunn. Vannkopper-blemmer sprekker derimot ikke like raskt og det dannes heller ikke denne typen skorpe. 

Det kan være lurt å ta kontakt med legen hvis du er i tvil, da behandlingen av de to sykdommene kan variere. Vannkopper skyldes en virusinfeksjon, mens brenn kopper skyldes bakteriell infeksjon. Derfor kan man ikke behandle vannkopper med antibiotika, slik man kan med brenn kopper. 

Vannkopper fører ofte til feber og kløe, og utslettet dannes som regel på overkroppen og i ansiktet, før det sprer seg til armer og ben. 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk helseinformatikk, Helsenorge, Vitus Apotek

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *