Tilbud på Injeksjoner hos velbehagklinikk Diffusere: Før 999 kr – Nå 499 kr Les mitt nyeste innlegg Les Velbehag klinikk sitt nyeste innlegg

Sjekk ut månedens

hos velbehag klinikk

Mitt nyeste innlegg:

Cellulitter – hva er det og hvordan bli kvitt det

Cellulitter er en svært vanlig, ufarlig hudtilstand som forårsaker klumpete, groper kjøtt på lår, hofter, rumpa og mage. Tilstanden er mest utbredt hos kvinner. Det er viktig at man ikke forveksler denne hudtilstanden med cellulitt (flegmone) som er en alvorlig betennelsestilstand i huden.

Mange prøver, med varierende suksess, å forbedre hudens utseende gjennom vekttap, trening, massasje og kremer som markedsføres som en løsning på cellulitter. Medisinsk dokumenterte behandlingsalternativer er også tilgjengelige, selv om resultatene ikke er umiddelbare eller langvarige.

Hva er cellulitter

Cellulitter ser ut som groper i huden eller humpete hud. Derfor kalles cellulitter også noen ganger for appelsinhud – på grunn av hudens utseende som kan minne om overflaten på et appelsinskall. 

Milde cellulitter kommer først til syne når du klyper huden i området, for eksempel på lårene. Cellulitt som har blitt mer fremtredent får huden til å se krøllete eller humpet ut, med områder som har topper og daler. 

Cellulitt er mest vanlig rundt lår og rumpa, men det kan også finnes på brystene, underlivet og overarmene.

cellulitter
Sexual shapes of brazilian female body sugaring hair removal, epilation in bikini area with wax or laser in studio pink background.

Burde jeg oppsøke lege?

Behandling er ikke nødvendig. Men hvis du er bekymret for utseendet til huden din kan du snakke med fastlegen din eller en hudlege om behandlingsalternativer.

Hva fører til cellulitter?

Lite er kjent om hva som forårsaker cellulitter. Det involverer fibrøst bindevev som binder huden til den underliggende muskelen, med fettet mellom. Når fettcellene samler seg, presser de seg opp mot huden, mens de lange, seige bindesnorene trekker ned. Dette skaper en ujevn overflate eller fordypninger.

I tillegg spiller hormonelle faktorer en stor rolle i utviklingen av cellulitter, og genetikk styrer hudstruktur, tekstur og kroppstype. Andre faktorer, som vekt og muskeltone kan også påvirke om du har cellulitt, selv om selv svært spreke mennesker kan ha det.

Flest kvinner får cellulitter

Cellulitt er mye mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Faktisk utvikler de fleste kvinner litt cellulitter etter puberteten. Dette er fordi kvinners fett vanligvis er fordelt i lårene, hoftene og baken – vanlige områder for cellulitter. Cellulitter blir også mer vanlig med alderen, når huden mister sin elastisitet.  

Vektøkning kan gjøre cellulitter mer synlige, men også slanke mennesker har cellulitter. Det har en tendens til å gå i arv, så genetikk kan spille den største rollen i om du utvikler cellulitt. En stillesittende livsstil kan også øke sjansene dine for å ha cellulitter, og det samme kan graviditet.

Hvordan bli kvitt cellulitter?

Ingen som får cellulitter er spesielt begeistret over dette. Derfor prøver mange ulike behandlinger som finnes på markedet, og som hevdes å ha en god effekt mot appelsinhuden. Til tross for dette er det faktisk ingen behandlinger mot cellulitter som har god vitenskapelig dokumentasjon. Kremer, massasje, piller og kirurgiske inngrep fungerer ikke over tid. 

Vanlig fettsuging er et eksempel på et kirurgisk inngrep som faktisk ikke hjelper. Snarere kan slike inngrep forverre utseende på cellulittene. Det finnes noen studier som viser at laser-assistert fettsuging som destruerer fettcellene og strammer opp huden, kan hjelpe. Men også her trengs det mer forskning. 

Det finnes også noe forskning som tyder på at retinolholdig krem kan bidra til å redusere cellulitter, men det kreves mer forskning på dette. Resultatene så langt er ikke veldig gode, selv om det ser ut til å bidra noe til redusert forekomst av de mest synlige cellulittene. 

Ultralydbehandlinger som fører til mindre fett i problemområdene kan også bidra til å minske forekomsten av cellulitter, ved at disse blir mindre synlige. En slik behandling tar tid og resultatene kommer først etter flere måneder. 

Dessverre er det ikke mange behandlingsmetoder som har forskningsbasert dokumentasjon. En studie i American Journal of Clinical Dermatology i august 2015, konkluderte med at alle behandlingsmetodene mangler klare beviser på at de har en god effekt.

Små forbedringer i utseendet er altså mulig ved hjelp av alternativer som ultralyd, retinolbehandling og laserassistert fettsuging, men resultatene er begrenset og varer ikke over tid. 

En behandling som virker mot cellulitter

En behandling som faktisk har gitt lovende resultater er laser og radiobølger. Dette er en behandling som kombinerer massasje med radiobølger og bruk av infrarødt lys, men det finnes også behandlinger som benytter diodelaser og vevsmassasje. 

Det finnes andre varianter av slike systemer også, som benytter radiobølger. Alle disse har vist seg å gjøre cellulittene mindre synlige, men det kan kreve flere behandlinger. Resultatene er heller ikke permanente, men kan vare i opptil seks måneder. 

cellulitt behandling
Ultrasound cavitation body contouring treatment in beauty salon. Young woman is getting massage with a special device

Kan man trene bort cellulitter?

Mange lurer på om de kan trene bort cellulitter. En aktiv livsstil har vist seg å være en god forebyggende faktor mot dannelsen av cellulitt, men de fleste kvinner vil få cellulitt i løpet av livet. Stillesittende livsstil og arvelighet ser ut til å være viktige faktorer, så ved å holde deg i god form kan du forebygge at appelsinhuden blir for fremtredende. 

Det er imidlertid vanskelig å trene bort cellulitter som allerede har dukket opp. Å gå ned i vekt fjerner ikke cellulittene, men kan gjøre de mindre synlige. 

Ved å holde seg slank og opprettholde muskelstyrken, kan dette hjelpe til å redusere synligheten på cellulittene. Dette avhenger av en kombinasjon: trening og sunt kosthold. Diett alene har liten effekt på cellulitt, selv om du går ned i vekt. 

Du bør fokusere på å bygge muskler og forbrenne fett. Dette fører til mindre synlige cellulitter. Derfor kan du prøve styrketrening 2 – 3 ganger i uken eller oftere, avhengig av formen din. Tren lår, rumpe og hofter. Med sterke muskler og mindre fett vil huden se glattere ut, selv om du aldri kan bli helt kvitt cellulittene. 

Et sunt kosthold er også viktig, uten for mye fett og karbohydrater. God balanse mellom vekt, trening og kosthold er det beste rådet vi kan gi mot cellulitter. 

Beste krem mot cellulitter

Et super-råd fra oss er å alltid bruke kremer som bidrar til å opprettholde hudens elastisitet som et forebyggende grep. Det er fordi cellulitt er mer vanlig med alderen, nettopp fordi huden mister elastisiteten sin. Å gripe inn før cellulittene dukker opp for å gi huden de næringsstoffene og syrene den trenger, kan man minimere sjansen for at man får appelsinhud senere. 

Imidlertid er det ingen magiske kremer som fjerner appelsinhud når den først har dukket opp. 

Sett inn anbefalinger her.

Kjerringråd mot cellulitter

Det finnes også kjerringråd du kan prøve selv. Det er anbefalt at du eksfolierer huden før du prøver disse. 

Sitron og olivenolje

Skrell noen sitroner og legg skallet i en krukke med olivenolje. La den stå i kjøleskapet i en ukes tid. Press ut oljen fra krukken og tilsett litt ren olivenolje. Sitron kan virke irriterende på huden, så det er viktig at denne blandes godt ut. Unngå å bruke sitron på huden på dagtid, da dette kan føre til hudskader om den utsettes for sol. 

La behandlingen virke i noen minutter, før du vasker området godt og smører inn med en retinolholdig fuktighetskrem. Behandlingen kan gjentas en gang i uken. 

Igjen: dette er et kjerringråd, uten dokumentert effekt. For å gi maksimal effekt er det viktig å bruke hudkrem med retinol som kan bidra til cellefornyelse. Det er dog viktig at du følger instruksjonene på kremen, da disse kan føre til flassing i en periode i begynnelsen og kan ha behov for etterbehandlinger med andre kremer for å unngå ubehagelige bivirkninger. 

Kosthold og livsstil mot cellulitter

En sunn livsstill er avgjørende for å forebygge cellulitter. Her er noen tips for å holde huden frisk og sunn, slik at du beholder dens ungdommelige utseende så lenge som mulig: 

  • Spis sunt og variert, med mye frukt, fiber og grønnsaker i kostholdet
  • Slutt å røyke
  • Drikk masse vann
  • Hold vekten gjennom trening og et sunt kosthold
  • Vær i mye fysisk aktivitet
  • Tilfør huden den fuktigheten og de næringsstoffene den trenger, allerede fra ung alder. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *