Tilbud på Injeksjoner hos velbehagklinikk Diffusere: Før 999 kr – Nå 499 kr Les mitt nyeste innlegg Les Velbehag klinikk sitt nyeste innlegg

Sjekk ut månedens

hos velbehag klinikk

Mitt nyeste innlegg:

Leverflekker – hva er årsaken og hvordan kan jeg bli kvitt dem?

Leverflekker er små, flate og mørke områder på huden. De varierer i størrelse og vises vanligvis på områder som er utsatt for sol, som ansikt, hender, skuldre og armer. Leverflekker kalles også solflekker, aldersflekker og solar lentigo.

I motsetning til hva navnet antyder, har ikke leverflekker noe som helst å gjøre med leverens funksjon.

Leverflekker er svært vanlige hos voksne over 50 år, men yngre mennesker kan få dem hvis de tilbringer tid i solen.

Ekte leverflekker trenger ikke behandling, men de er et tegn på at huden har blitt utsatt for mye sol. Mørke flekker i huden kan også være et tegn på hudkreft og bør derfor undersøkes av legen din, hvis det oppstår forandringer du er usikker på.

Flekkene er et forsøk fra huden din på å beskytte seg mot flere solskader. Av kosmetiske årsaker kan de gjøres mindre synlige eller fjernes.

Du kan forebygge dannelsen av leverflekker ved å bruke solkrem regelmessig og unngå solen.

Symptomer på leverflekker i huden

Leverflekker i huden kan påvirke mennesker av alle hudtyper, men de er mer vanlige hos voksne med lys hud. I motsetning til fregner, som er vanlige hos barn og blekner når man ikke lenger utsettes for solen, blekner ikke aldersflekker.

Leverflekker er:

 • Flate, ovale områder med økt pigmentering
 • Er vanligvis solbrune til mørkebrune
 • Forekommer på hud som har vært utsatt for mye sol opp gjennom årene, for eksempel hender, føtter, ansikt, skuldre og øvre del av ryggen
 • Varierer fra fregnestørrelse til ca 13 millimeter på tvers
 • Kan gruppere seg, noe som gjør dem mer synlige

Leverflekker forårsaker ingen ubehagelige fysiske symptomer som smerte eller kløe. De primære symptomene har med utseende å gjøre.

Når bør du oppsøke lege?

Leverflekker krever ikke medisinsk behandling. Du bør få legen din til å se på flekker som er svarte eller har endret utseende. Disse endringene kan være tegn på melanom, en alvorlig form for hudkreft.

Det er best å få nye hudforandringer evaluert av en lege, spesielt hvis området er:

 • Svart
 • Øker i størrelse
 • Har uregelmessige kanter
 • Har en uvanlig kombinasjon av farger
 • Blør

Hvordan diagnostiseres leverflekker?

Legen kan vanligvis identifisere ved å se på dem. Hvis det er bekymring for at et mørkt område kan være kreft, kan legen foreta en hudbiopsi.

Under en biopsi tar legen en liten hudprøve. Deretter sendes denne hudprøven til et laboratorium for evaluering. Ved å se på huden din under et mikroskop, kan man identifisere eller utelukke hudkreft og tilstander som infeksjoner.

Fjerne leverflekker

Fjerning av lever flekker er sjelden nødvendig av medisinske årsaker. Likevel velger mange å fjerne lever flekker da disse kan gå ut over selvtilliten.

Fjerning av leverflekker kan omfatte:

 • Kremer. Dette kan være reseptfrie eller reseptbelagte salve og kremer som lysner huden. Disse får du kjøpt på apotek.
 • Kjemisk peeling. Denne behandlingen benytter en kjemisk blanding som fjerner det ytterste hudlaget. Din hudlege kan anbefale kjemisk peeling i kombinasjon med mikrodermabrasjon eller kryoterapi.
 • Kryoterapi. Hudlegen kan fryse lever flekker for å skade melaninproduserende celler. Dette virker raskt, men behandlingen er ubehagelig.
 • Dermebrasjon. Hudlegen kan skrubbe med eksfolierende enheter. Det kan ta tid før man ser resultater. En
 • Laserbehandling. Lasere kan ødelegge de melaninproduserende cellene og brukes også til å fjerne det øverste hudlaget. Ofte fungerer denne behandlingen raskt.

Hvilke behandlinger bør jeg unngå?

Noen produkter som bleker huden kan ha alvorlige bivirkninger. Hvis en krem inneholder kvikksølv kan det skade nyrene eller nervene dine.

Spør alltid hudlegen din om anbefalinger, før du bruker et nytt hudpleieprodukt. Når du kjøper hudpleieprodukter, se etter ingredienser som kan indikere kvikksølv, inkludert:

 • Kalomel
 • Cinnabaris
 • Hydrargyri oxydum rubrum
 • Kvikksølv

Årsaker til leverflekker i huden

Den vanligste årsaken til at leverflekker oppstår på huden, er solskader. Lever flekker i huden er forårsaket av overaktive pigmentceller. Ultrafiolett (UV) lys øker produksjonen av melanin, et naturlig pigment som gir huden sin farge.

Når UV-stråling treffer huden din, øker det produksjonen av melanin. Over tid kan denne prosessen føre til solflekker. På hud som har vært utsatt for sol i mange år oppstår lever flekker når melanin klumper seg eller produseres i høye konsentrasjoner.

Du kan også utvikle lever flekker etter medisinske behandlinger som strålebehandling.

Bruk av solarium kan også forårsake leverflekker.

Risikofaktorer

Det er mer sannsynlig at du utvikler lever flekker hvis du:

 • Har lys hud
 • Soler deg ofte eller blir utsatt for intens sol
 • Blir solbrent

Forebygging

Du kan følge tipsene under for å forebygge nye leverflekker etter fjerning. Disse tipsene kan også forebygge dannelsen av leverflekker i fremtiden.

 • Unngå solen mellom 10.00 og 14.00. Fordi solens stråler er mest intense på denne tiden av dagen bør du prøve å planlegge utendørsaktiviteter utenom disse tidene.
 • Bruk solkrem. Bruk bredspektret solkrem med solfaktor på minst 30. Påfør denne 15 – 30 minutter før du skal ut i solen. Smør deg på nytt annenhver time, eller oftere hvis du bader eller svetter.
 • Dekk deg til med tettvevde klær som beskytter armer og ben. Bruk solhatt, som beskytter bedre enn caps.
 • Vurder å bruke klær designet for å gi solbeskyttelse. Se etter klær merket med en ultrafiolett beskyttelsesfaktor (UPF) på 40 til 50 for å få best mulig beskyttelse.

Er leverflekker farlige?

Leverflekker er ikke farlige, men fordi de kan ligne visse typer hudkreft, er det viktig at du snakker med legen din om eventuelle endringer i huden din. Hvis du har leverflekker som blir mørkere eller endres bør du oppsøke en hudlege så raskt som mulig.

Leverflekker i ansiktet

Leverflekker oppstår vanligvis på steder som blir utsatt for mye sol. Derfor er man spesielt utsatt for å få lever flekker i ansiktet. Den beste forebyggende metoden for å unngå dette er å bruke en solkrem med høy solfaktor. Du kan også bruke solhatt, spesielt om sommeren eller når du er i varmere strøk.

Husk at solen er spesielt sterk i sydlige strøk. Når du er på ferie risikerer du derfor at solskader oppstår raskere enn du forventer. Solskader kan oppstå på så lite som et kvarter.

Det kan være lurt å holde et øye med UV-indeksen der du er, for å tilpasse nivået av beskyttelse etter forholdene. Som hovedregel bør du alltid bruke solfaktor 30 eller høyere i ansiktet på sommeren, eller når du er i varmere strøk på ferie.

Leverflekker på hender

Hendene er et annet område som blir mye utsatt for sollys. Derfor er det viktig å beskytte hendene med solfaktor. Du bør også unngå direkte sollys midt på dagen, da UV-strålene er på sitt sterkeste. Er du mye ute i solen kan du bruke en håndkrem med solfaktor.

Er leverflekker det samme som solflekker?

Ja. Den medisinske betegnelsen er “solar lentigo” men kalles også solflekker. Leverflekker er et mer folkelig begrep på den samme tilstanden.

Hvor vanlig er solflekker?

I USA har hele 90% av den hvite befolkningen over 60 år solar lentigo. Men solflekker oppstår ikke bare hos eldre. Rundt 20% av den hvite befolkningen under 35 år har også solar lentigo i USA.

Forekomsten har også økt i Norge, i takt med at solarium har blitt mer vanlig.

Solarium utsetter huden for sterk stråling som skal gjøre deg brun raskt. Denne UV-strålingen er enda mer skadelig for huden enn vanlig sollys. Ifølge kreftforeningen avgir et solarium langt mer UVA-stråler enn vanlig sommersol, men også mer av UVB-strålene. Dette øker faren for å utvikle hudkreft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *