Tilbud på Injeksjoner hos velbehagklinikk Diffusere: Før 999 kr – Nå 499 kr Les mitt nyeste innlegg Les Velbehag klinikk sitt nyeste innlegg

Sjekk ut månedens

hos velbehag klinikk

Mitt nyeste innlegg:

Når er påsken i 2023?

Påske 2023 er en religiøs høytid som feirer Jesu Kristi oppstandelse fra de døde. Påsken feires av kristne over hele verden, hvert eneste år. Les videre for å lære mer om påsken, se hvilke dager som er helligdager med stengte butikker og få svar på spørsmålet: Når faller påsken i 2023?

Påsken er en viktig høytid for mange – også den mer sekulære delen av befolkningen. Og selv om det i dag er en religiøs høytid, er det også mange hedenske skikker og tradisjoner vi har tatt med oss når vi skal feire påske. Påskeharen er kanskje den mest kjente av disse, men visste du at både egg, lammekjøtt og palmeblader har sine røtter i eldgamle religiøse ritualer og skikker som alle har til felles at de feirer fruktbarhet? Det passer jo bra, for påske 2023 er tross alt en vårfeiring også. 

Påskens historie

Påske 2023 feirer som alltid grunnlaget for Jesu oppstandelse i Det nye testamente. Jesu oppstandelse er selve grunnlaget for den kristne tro. Oppstandelsen etablerte Jesus som Guds Sønn og for kristne er dette beviset på at Jesus døde for våre synder, gjenoppstod og reiste opp til himmelen.

Påsken er ikke bare én enkelt helligdag. I mange deler av verden feires påsken mer omfattende enn i Norge. Ifølge den kristne kalenderen begynner påsken med fasten, som farer i 40 dager. Påske 2023 slutter med påskesøndag. 

Påsken handler også om den siste nattverden, Jesus’ lidelser og korsfestelse som hendte før oppstandelsen, ifølge Bibelen. I Det nye testamente ga Jesus denne nattverden en ny betydning, da han forberedte seg selv og sine disipler på hans egen død gjennom korsfestelsen. 

Påske 2023 føyer seg sammen med to viktige hendelser, hvor den første er dypt trist og dramatisk, mens den andre er det motsatte. Den første er Jesu Kristi korsfestelse og død, hvoretter kroppen hans ble plassert i graven. Tre dager senere gjenoppstod han fra de døde til lykke og glede. Oppstandelsen er livets triumf og enda mer forbløffende enn miraklet som var hans fødsel. 

påske 2023
The cross is the faith of God.

Hvorfor kaller vi det “påske”?

Ordet påske stammer opprinnelig fra det hebraiske ordet “pesach”. Dette betyr “gå forbi” eller “hoppe over”. Derav kommer også det engelske ordet, “passover”, som noen ganger forveksles med ordet for påske på engelsk, nemlig “Easter”. 

Det norske ordet – påske – refererer direkte til da dødsengelen hoppet over alle husene som hadde blod på dørkarmene sine, da engelen skulle drepe alle førstefødte i Egypt. (2. Mosebok, kapittel 12 og 13; 5. Mosebok kapittel 16, 1-8). 

Det engelske ordet for selve påsken – “Easter” – kan derimot spores tilbake til førkristen tid og gudinnen Eostre, som ble feiret hver vår. 

Tradisjoner i påske 2023

Påske 2023 feires ulikt i forskjellige land. Mange tradisjoner er faktisk koblet til hedenske skikker, ikke ulikt mange juletradisjoner. 

I Norge er påsken en viktig høytid for kirken. Norge har verdens lengste påskeferie, noe som selvsagt også har påvirket våre tradisjoner når vi skal feire påske. Ofte gjøres dette på fjellet, der vi går på ski, soler oss, spiser appelsiner, Kvikk-Lunsj og glemmer solkremen. 

Ikke alle liker seg så godt på fjellet, og begrepet “bypåske” har blitt trendy de siste årene. Mange velger å slappe av hjemme i påske 2023. 

Påsken, som tidligere handlet om stillhet og ro med stengte butikker og utesteder, har i dag blitt en festuke mange steder. Selv om butikkene fremdeles er mye stengt i påsken, kan du regne med å finne liv på de fleste utesteder i det ganske land. 

påske
Easter background with easter chicks and eggs. Easter decor.

Viktige dager i påske 2023

Palmesøndag 2. april 2023

Dette er starten på påskefeiringen og også helga da mange setter seg i bilen på vei til hytta. Mange går også på kino for å se påskefilmer. 

Noen kristne menigheter utfører palmevandringer på palmesøndag, eller avholder andre spesielle gudstjenester. 

Butikker: Stengt

Skjærtorsdag 6. april 2023

Selve påskefeiringen begynner ordentlig først på skjærtorsdag. Dette er første helligdag i påske 2023. Mange reiser til Sverige, der butikkene er åpne langs grensa. 

Kirken feirer innstiftelsen av nattverden og det siste måltidet Jesus spiste med disiplene sine. Mange kristne menigheter har gudstjenester og spesielle måltider for å minnes dette. 

Butikker: Stengt

Langfredag 7. april 2023

Nå er vi fremme ved den andre helligdagen i påske 2023: langfredag. Fra gammelt av var dette en dag da man skulle kjede seg. Man skulle ikke prate høyt, le eller ha det spesielt gøy – derav navnet. I dag arrangeres det fremdeles korsvandringer til minne om korsfestelsen av Jesus flere steder. Men det er ikke mange som følger de gamle reglene på langfredag lenger. 

Butikker: Stengt

Påskeaften 8. april 2023

Endelig er det fest. Påskeaften faller på lørdag i påskeuken. Dette er kanskje mer som en festdag enn helligdag å regne. Butikkene er åpne på påskeaften. Barna får påskeegg med godteri, mange arrangerer aktiviteter både ute og inne, og ski er selvsagt populært i Norge. Folk spiser seg gode og mette på påskelam eller kylling. For barna er dette den beste dagen i påsken, og det spises riktig så mye godteri rundt om i Norge på påskeaften. 

Kristne menigheter arrangerer ofte påskenattsmesse sent på kvelden. Dette er for mange kirkehøydepunktet i året. 

Butikker: Åpne

Første påskedag 9. april 2023

Første påskedag kalles også påskesøndag. Dette er dagen da Jesus stod opp fra de døde, og dagen feires med glede og masse egg til påskefrokosten. Mange spiser nybakt brød og har masse godt pålegg til på et pyntet bord. Noen barn får først påskeegget sitt på første påskedag – når påskeharen kommer med eggene som gjemmes rundt omkring i hagen eller huset. Påskeharen er et eksempel på en hedensk skikk og oppstod i Tyskland på 1600-tallet. 

Butikker: Stengt

Andre påskedag 10. april 2023

Andre påskedag er avslutningen på påsken og preges gjerne av slitne barnefamilier med alt for mye bagasje, solbrent hud og fullastet bil på vei hjem etter påskeferie. 

Butikker: Stengt

Når feirer vi påske 2023? 

Hvilke datoer vi feirer på flytter seg hvert år. 1. påskedag påvirkes nemlig av vårjevndøgn og månefasene. Påskedag skal feires første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. 

Palmesøndag faller i 2023 den 2. april. 

En typisk norsk påskefeiring

Vi har mange symboler for påske i Norge. Kyllinger og kors er kanskje de mest kjente, og vi pynter husene med ulike farger der gul er en gjenganger. 

Påske 2023 i Norge feires selvsagt med krim. Vi er et krimelskende folk, og hvert år samles familien rundt TVen for å se på påskekrim for store og små. Påsken er også høysesong for krimbøker, krimspill og påskenøtter. 

Når vi ikke ser på TV eller spiser god mat med familien er mange av oss ute på skitur, eller soler oss i hytteveggen på fjellet. Nordmenn er som vi alle vet født med ski på beina, og påskeferien byr på mange herlige fridager og muligheter for fjellturer. Da tar vi med oss sjokolade, appelsiner og kakao på termos ut. 

Mange velger å sole seg (litt for mye) i påske 2023, for å varme opp til sommeren. Og selv om det kan være fint med litt brunfarge når man kommer hjem fra påskefjellet, anbefaler vi på det sterkeste at du bruker en skikkelig solkrem med høy faktor. Påskesola kan være forrædersk og sterkere enn du tror. Og har du planer om å ta med deg alpefett, så vit at vi råder mot dette i den sterke høyfjellssola. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *