Tilbud på Injeksjoner hos velbehagklinikk Diffusere: Før 999 kr – Nå 499 kr Les mitt nyeste innlegg Les Velbehag klinikk sitt nyeste innlegg

Sjekk ut månedens

hos velbehag klinikk

Mitt nyeste innlegg:

Hvordan virker Retinol på huden?

Retinol er en av de mest kjente hudpleie ingrediensene på markedet. Retinol er laget av A-vitamin og brukes først og fremst til å behandle hud med aldringstegn og akne. 

Når det er sagt, er ikke retinol det samme som reseptbelagte retinoider, som er kraftigere. Imidlertid er a vitamin fortsatt den sterkeste reseptfrie versjonen som er tilgjengelig på markedet i dag. 

Retinol har mange mulige bruksområder og fordeler, men det er også bivirkninger du bør vurdere før du bruker retinoid. 

Lurer du på om retinol er noe for deg? Her skal vi se nærmere på hva a vitamin er, hvordan det virker på huden og hvorfor det er så populært. Vi skal også se på potensielle bivirkninger, risikoer og faktorer som kanskje gjør at du ikke bør bruke retinol. 

Hvordan fungerer retinol

Retinol er en type retinoid, som er laget av vitamin A. Det fjerner ikke døde hudceller, slik mange andre produkter for moden hud gjør. I stedet går de små molekylene som utgjør a vitamin dypt under epidermis (det ytre laget av huden) til dermis (lærhuden). 

Når retinoid kommer ned i lærhuden bidrar stoffet til å redusere frie radikaler. Dette bidrar til å øke produksjonen av elastin og kollagen, som skaper en “fyllende” effekt som kan redusere forekomsten av:

 • Fine linjer
 • Rynker
 • Forstørrede porer

Selv om man kan bruke retinol for å behandle akne og arrdannelse, velger man som regel reseptbelagte retinoider for å behandle alvorlig akne eller arr, i kombinasjon med betennelsesdempende og bakteriedrepende medisiner.


Retinol har også en eksfolierende effekt på hudens overflate, som kan bidra til å forbedre teksturen og hudens fargetone. 

Retinol

Dette brukes a vitamin til

Retinol brukes først og fremst til å behandle følgende hudtilstander:

 • Fine linjer og små rynker
 • Rynker
 • Solflekker og andre tegn på solskader
 • Ujevn hudtekstur
 • Melasma og andre typer hyperpigmentering

For å oppnå de beste resultatene fra ditt retinolholdige hudpleieprodukt bør du bruke det hver dag. Det kan ta flere uker før du ser betydelige resultater og forbedringer. 

Retinol serum

Det finnes mange antirynkekremer på markedet. Enkelte av disse inneholder a vitamin, som har blitt selve gullstandarden for rynkekremer. Stoffet har dokumentert effekt på rynker og aldringstegn. 

Men hvilket retinol serum bør du satse på? 

The Ordinary Retinol 1%

Hos oss anbefaler vi The Ordinary Retinol 1% eller et av de andre The Ordinary-produktene. Disse er kostnadseffektive takket være sin lave prislapp, samtidig som produktene oppleves både luksuriøse og av høy kvalitet. 

Dermalogica Retinol

Vi anbefaler også Dermalogica sine produkter, som f.eks. deres nattkrem. Disse inneholder dessuten en rekke andre ingredienser som kan bidra til å redusere ujevnheter og aldringstegn, inkludert C-vitamin og peptider. 

Murad Retinol

Denne kremen har en rik tekstur og lett finish, med flere ingredienser som kan bidra til å redusere aldringstegn og beskytte huden. Murad er også kjent for å være skånsom, der enkelte andre produkter kan virke irriterende. 

Obagi retinol

Oabgi retinol serum og krem leveres gradvis ut i huden og er derfor relativt skånsom, til tross for høye konsentrasjoner av a vitamin. Kommer i en praktisk pumpe som også beskytter produktet mot lys og luft. 

Øyekrem med retinol

Øyekrem er vår beste venn for å redusere fine linjer og små rynker rundt øynene. Hvis du bruker et produkt som er ment for resten av kroppen under øynene kan det føre til hudirritasjon og såre øyne, fordi konsentrasjonen av virkestoffer ofte blir alt for høy for den tynne huden vi har under øynene. 

Så hvilken øyekrem med a vitamin er egentlig best? 

Sett inn produkter her.

Bivirkninger

Som med alle produkter for hudpleie kan retinol ha bivirkninger. 

Folk som bruker a vitamin opplever ofte tørr og irritert hud, spesielt etter å ha brukt et nytt produkt. 

Andre bivirkninger kan omfatte:

 • Rødhet
 • Kløe
 • Hud som flasser

For å redusere risikoen for bivirkninger, eller hvis du allerede opplever noen av disse bivirkningene, kan du bruke retinol annenhver natt eller hver tredje natt. Dette kan også være lurt når du begynner på et nytt produkt, eller hvis du ikke har brukt produktet før, slik at huden får venne seg til produktet. 

Om dette ikke hjelper kan det være lurt å snakke med hudlege. Det kan også være lurt å snakke med en hudlege før du begynner med retinoider i utgangspunktet, da legen kan hjelpe deg til å avgjøre om produktet er egnet for deg. 

I tillegg til de vanlige bivirkningene, er det noen sjeldne bivirkninger som under 10% av brukere opplever.

Dette inkluderer: 

 • Kviseutbrudd
 • Eksem
 • Misfarging av huden
 • Lysfølsomhet overfor UV-lys
 • Blemmer
 • Stikkende smerter
 • Hevelser

Et tips er å påføre a vitamin 30 minutter etter at du har vasket ansiktet. Dette kan bidra til å redusere hudirritasjon. 

Risikoen for bivirkninger kan være større hvis du bruker mer enn ett retinoidholdige produkt samtidig. Les produktetikettene nøye – spesielt hvis du bruker en kombinasjon av produkter som hevder å forhindre rynker eller aldringstegn, eller hvis du bruker produkter mot akne og kviser, siden disse ofte inneholder retinol. 

Du bør bare bruke retinol om natten, da produktene ofte fører til økt følsomhet overfor sollys. 

Vær obs på dette når du bruker retinol

Soleksponering kan forverre noen av de uttørkende og irriterende effektene av retinol. 

Ironisk nok kan ingrediensen medføre nøyaktig de effektene som ofte brukes mot, slik som solflekker, hyperpigmentering og rynker. For å redusere risikoen for dette bør du bruke en mineralbasert solkrem, helst med faktor 30 eller høyere, dersom du skal være lenge ute. Du bør også bruke høy solfaktor til enhver tid i sydlige strøk eller på sommeren og på påskefjellet. 

Det anbefales generelt at gravide unngår retinoder. Snakk med legen din om retinod hvis du tror du er gravid eller planlegger å bli gravid på et tidspunkt i nær fremtid.

Bruk av retinol kan forverre eksem og rosacea. Unngå å bruke den hvis du har et aktivt tilfelle av noen av dem.

Retinol

Når bør man kontakte lege

Retinol er tilgjengelig uten resept, men du bør likevel snakke med legen din eller en hudlege, før du bruker et bestemt merke. De kan hjelpe deg med å vurdere din generelle hudtilstand og anbefale de riktige produktene basert på dine individuelle behov.

Alternativt kan hudlegen anbefale et reseptbelagt retinoid hvis du ikke ser resultater fra vanlige skjønnhets- eller apotekprodukter.

Reseptbelagte formler er sterkere. Dette betyr også at de har en høyere risiko for bivirkninger. Følg legens instruksjoner og bruk solkrem hver dag.

Hvis du ikke ser de ønskede kosmetiske resultatene etter å ha prøvd a vitamin, er det mange andre alternativer du kan ta opp med din hudlege, som f.eks.:

 • Alfa-hydroksysyrer, som glykolsyre og sitronsyre for antialdring
 • Beta-hydroksysyrer (salisylsyre) for å bidra til å forbedre hudtekstur og akne
 • Kjemisk peeling for å fjerne det ytre laget av huden for forbedret tone og tekstur
 • Dermabrasjon, som også kan hjelpe på tekstur og tone
 • Filler for fine linjer og rynker
 • Laserbehandlinger for uønsket rødt og brunt pigment (ødelagte kapillærer) eller arrdannelse

Alt i alt vil vi si at ingrediensen er et meget nyttig hjelpemiddel for å redusere aldringstegn, stramme opp huden og gi finere tekstur i kombinasjon med andre virkestoffer. Rett og slett er ingrediensen en ekte hudpleiehelt, og dette er grunnen til at produkter med retinol har blitt så populært. 

Men selv om produktene er brukt og elsket av mange, er det viktig at du velger et produkt tilpasset din hud og dine behov. Det er også avgjørende at man gir huden tilvenningstid når man begynner med retinol, fordi bivirkningene kan være plagsomme hvis man gir full gass med en gang. Derfor bør du begrense deg til hver tredje natt i begynnelsen, og gradvis øke på til å bruken hver natt. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *